ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Digital ATV - The latest generation, cutting edge ATV - Please discuss it all here.
Forum rules
This forum is run by the BATC (British Amateur Television Club), it is service made freely available to all interested parties, please do not abuse this privilege.

Thank you
g0mjw
Posts: 809
Joined: Sat Sep 20, 2014 9:15 am

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by g0mjw » Sun Dec 16, 2018 9:30 am

F1SSF wrote:
Sat Dec 15, 2018 10:41 pm
Hi Charles,
I have selected source Vmix Video in DATVExpress, started Vmix, no display colour bar, when I press OUTPUT no stream.
Can you send me your OUTPUT Vmix parameters ?
73 Franck, Tnx
Hi Franck - did you try setting the locale like I suggested? It would at least eliminate that as a reason. Also don't forget to disable the firewall and any anti-virus software to see if its being blocked.

F1SSF
Posts: 73
Joined: Sat Nov 25, 2017 5:14 pm

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by F1SSF » Sun Dec 16, 2018 11:58 am

Hi Charle and Mike,
Sorry Mike, I forget you ;-) I try to change Local , same problem.
Charles , my config Vmix is the same that your dump screem.
I start to believe that my pluto has a problem, yet it works very well with SDRAngel, it's a funny story ...
You can see the interrupts on Titioun monitor. Same problem on 1249Mhhz >>> no Synchro (PID are 33/49 in datvexpress)
pluto.PNG
pluto.PNG (202.32 KiB) Viewed 1059 times
Franck

g0mjw
Posts: 809
Joined: Sat Sep 20, 2014 9:15 am

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by g0mjw » Sun Dec 16, 2018 12:17 pm

Ah - so it is working but it is glitching? That sounds like a power problem. Can you try using a powered USB2 hub?

F1SSF
Posts: 73
Joined: Sat Nov 25, 2017 5:14 pm

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by F1SSF » Sun Dec 16, 2018 1:57 pm

Yes I have glitchs, I have not powered usb hub, but i have powered the pluto, it is same problem.

My signal is not good. I have try to test it with IIO Oscilloscope ( software from Analog device and cable short) , and I think there are a problem.
adi setup.PNG
adi setup.PNG (67.13 KiB) Viewed 1043 times

look, marker at 1255 (P0) is -7db at the left side....... :(
adi scope.PNG
adi scope.PNG (146.33 KiB) Viewed 1043 times

g0mjw
Posts: 809
Joined: Sat Sep 20, 2014 9:15 am

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by g0mjw » Sun Dec 16, 2018 3:42 pm

I would go with resetting everything to factory default and work up from there.

F1SSF
Posts: 73
Joined: Sat Nov 25, 2017 5:14 pm

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by F1SSF » Sun Dec 16, 2018 8:55 pm

I have reload firmware and reset, same problem.
But after adjust the parameters in IIO Scope, my signal is best, but I think I have problem with my TX Pluto output, because PO marker is not stable , and the signal level PO is low.
1249.PNG
1249.PNG (188.59 KiB) Viewed 997 times
If some one can released this mesure to compare....
Software is:
.https://wiki.analog.com/resources/tool ... cilloscope
Thk's 73 Franck

F1SSF
Posts: 73
Joined: Sat Nov 25, 2017 5:14 pm

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by F1SSF » Sun Jan 06, 2019 9:05 am

Hi alls,
Happy new year. Just for information my Pluto run very well now, it was an offset ajustment with my Minitioun. :oops: :oops:
I have test differents frequency, mods, SR > 500, it's ok 100%.
Thank you for your support.
73 Franck

radiogareth
Posts: 293
Joined: Wed Jan 06, 2016 9:46 am

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by radiogareth » Sun Jan 13, 2019 7:52 pm

I've just upgraded both my PCs (I7 3.2 desktop) and my portable tablet Lynx12C64 (Intel Atom at 1.75). My desktop works as expected, and shows a TX queue of around 20% on 2000kS. Both my Plutos are fine. External USB power and USB to a Port on the desktop.
The tablet used to work with the LP10 release as I have been using it extensively as a signal generator for amp experiments. Indeed SEEMS to work (able to select capture devices so PTT becomes active) however when PTT is clicked the TX Queue shows 0% and I'm getting NO rf.
I've refreshed the drivers for the Pluto from the link in the latest manual and also 'repaired' (windows words) the Microsoft Redistributable Visual C++ (32-bits). The Pluto shows up as a com port as per the manual too.
I'm wondering what else I could try? It was so handy......
Gareth

F1SSF
Posts: 73
Joined: Sat Nov 25, 2017 5:14 pm

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by F1SSF » Sun Jan 13, 2019 9:00 pm

Hi,
I do not know how exactly you used your Pluto. I gathered some informations here, sorry it's in French.
http://f1ssf.ovh/?page_id=612
you may have forgotten something...also look at the windows firewall, datvexpress must have permission
73 Franck

G4GUO
Posts: 610
Joined: Tue Feb 16, 2010 12:51 pm

Re: ADALM-PLUTO (new DATV SDR)

Post by G4GUO » Wed Jan 16, 2019 3:32 pm

Analog Devices have just released new firmware for the Pluto

https://github.com/analogdevicesinc/plu ... /tag/v0.30

I have tested it with the DATV-Express Software and it still works.
If anything the new S/W appears to have slightly improved the USB2 performance
it now seems quite stable at 4MSymbols/sec.

- Charles

Post Reply

Return to “DATV - Digital ATV”